(érdek)kapcsolatok

2009.11.06. 23:30

Kb. egy hónapja beszélgettem Újságíróval. Nem gyakran beszélgetünk, nem mindig van rá idő, vagy ő rohan, vagy én rohanok, de valaki mindig siet. Arról beszélgettünk, hogy vajon a 35 fölötti, egyedülálló nők miért találnak olyan nehezen pár maguknak. Újságíró azt mondta, hogy azért, mert az ember, amíg fiatal, szerelemből kapcsolódik. Ez tart olyan 25-26 éves koráig, mikor is már diplomával a kezében, készen az életre, a családra, már nem csak az a fontos, hogy a másik szeressen, hogy a másikkal jó legyen, az is alapvető eleme a kapcsolatnak, hogy gazdaságilag össze tudják egyeztetni az érdekeiket. Ez egy nagyon érdekes álláspont, hiszen nem igazán ismerek olyan embert, aki szívesen belátná, ő azért keresi párját, hogy majd, később, mikor már mindkettejüknek munkája, biztos háttere van, rendes fizetése, akkor gondolkozhassanak azon, hogy akkor ők most gyereket szeretnének vállalni. Általában azt mondják, azért keresik párjukat, mert az jó.

Hát persze hogy jó, hiszen az ember, mint olyan, társas lénynek született, ez már az őskorban, az első „telepeseknél” jelentkezett, amikor is az egyedek csordába verődve foglaltak el egymáshoz közel eső barlangokat, majd megalapították az első gazdasági társaságokat. Amíg a férfiak vadászni voltak, a nők kikészítették a bőrt, meg szültek. Aztán idővel rájöttek, hogy ez csak így megy, és megtartották azon szokásukat, hogy civilizációkat hoznak létre. Ez egy nagyon fontos lépés volt az emberiség előrelendítésének ügyében.

Szóval, az ember, amióta ember, érdekből épít ki kapcsolatot. Ez már ott kezdődik, hogy iskolába mész. Természetesen azokkal az emberekkel fogod felvenni a kapcsolatot, akikkel azonos az érdeklődési körötök, akikkel jól megvagytok, akik megértik, amit mondasz. Aztán jönnek az első szerelmek. És nem azért leszel szerelmes a Katiba, vagy a Laciba, mert neki van munkája, és sok a pénze, hanem mert szép a szeme, szép a haja, kedves a mosolya, és nevet a vicceiden. Aztán ezek a szerelmek el is tűnnek, és legközelebb talán az érettségi felé jönnek a komolyabb kapcsolatok, amik már nem csak hetekig, hónapokig tartanak, hanem akár hosszú éveken keresztül is. Akkor már nem elég, ha szép a szeme, és a haja, és kedves a mosolya, és nevet a vicceiden, hiszen az óta újabb lépcsőjét érted el életednek, és mérvadó lesz az is, hogy a szaporodás szempontjából mennyire megfelelő a másik fél. És egy ideig ez is lesz a legfontosabb. Majd ez is elmúlik, és újabb kritérium lép életbe: a pénz. Fontos lesz, hogy neki milyen a képzettsége, milyen munkára alkalmas, és ezért a munkáért mennyi pénzt kap kézhez. Fontos lesz, hogy ha összeköltöztök, tudjátok-e fizetni a villanyszámlát, az internetet, és a telefont, fontos lesz, hogy mindig tudjatok enni. Már olyan dolgokat is figyelembe vesztek, amik öt-tíz évvel ezelőtt eszetekbe sem jutott. És akkor az ember elkezd válogatni. Elég nagy szórással, természetesen. Kiesik az összes olyan jelentkező, akik valamilyen okból, anyagilag nem megfelelőek. Ha neked kevés a pénzed, és neki is, akkor nem jöhet szóba. Ha neked sok a pénzed, és neki is, akkor unalmas. Ha neked sok a pénzed, és neki kevés, akkor van kit pátyolgatni. Ha neked kevés a pénzed, és neki sok, akkor meg szükséged van a pénzére. Ez persze nem vidít fel, és nem is akarod elfogadni, holott legbelül, mélyen te is tudod, hogy így van. És akkor ti összeköltöztök, és gazdasági társaság lesztek. Közös büdzséből lesz áram, meleg víz, telefon, és internet. Közös büdzséből lesz tej, kenyér, Herz szalámi. Közösből lesz a pelenka is, a hintőpor, és a csokis tej is.

Fontos lesz, hogy elfogadjon a baráti köre, és elfogadd a baráti körét, fontos lesz a családja, a környezete, az életmódja, az életvitele, az életstílusa, egyszóval minden, ami ő. És, sajnos, egy idő után – bár még mindig elengedhetetlen lesz – háttérbe szorul, hogy szerelmesek legyetek. Elég lesz az elfogadás, a szeretet, az összetartás, és a kitartás.

Az ember ritkán házasodik szerelemből. Ha mégis ezt teszi, talán csak évtizedekkel később döbben rá, hogy nem is volt ez olyan jó gondolat. Van persze, akinek szerelemmel tökéletes az élete, de ilyet nagyon ritkán látni. A társadalom tette ilyenné önmagát akkor, amikor elfogadták az első hivatalos fizetőeszközt. Azóta minden a pénz, és a pénz minden. Mert hiába mondjuk, hogy pénz nélkül is lehet élni. Hogy megtermesztem a saját földemen. Saját földet előbb venni kell. A magokat meg kell venni. Locsolni kell, és a víz is pénzbe kerül.

Előbb, vagy utóbb, minden ember rádöbben, hogy a párkapcsolat egyben gazdasági társaság is. Közös gazdálkodás, amibe mindkét félnek egyenlően kell belerakni ahhoz, hogy gördülékenyen menjen. Nem biztos, hogy pénzt, általában a pénzt csak az egyik fél adja. A másik a munkát. A gyereknevelést, a házimunkát, a bevásárlást, a főzést, a takarítást.

Vegyünk például egy sablon-családot:

Apuka dolgozik, reggeltől estig, anyuka otthon főz, mos, takarít, gyereket nevel. Apuka hazaér, vacsorázik, beszélget, elmegy aludni. Majd reggel az egész megy tovább.

Na már most, ha ezt az egészet megfűszerezzük egy kis szerelemmel is, akkor az már egyrészt nem sablon-család, másrészt nagyon boldogok a hétvégék. A hétvégék valamelyik fél felmenőinél, testvéreinél telnek, vagy a nyaralóban, vagy kirándulással. De mindig ott motoszkál a háttérben apuka, és anyuka stressze, mert mindketten nagyon fáradtak. Néha kiabálnak is egymással, hiszen felőrli őket a munka. Azért dolgoznak, hogy majd az ő gyerekeik szerelemből házasodhassanak, majd az ő gyerekeik boldog életet élhessenek, majd az ő gyerekeiknek ne lehessen problémájuk. Gazdasági társasággá lett az, amit ők 40 éve szerelemnek hittek.

Én szerelemből fogok házasodni.

És ti?

A bejegyzés trackback címe:

https://osszvisszelet.blog.hu/api/trackback/id/tr771505974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Firin Edhel 2009.11.06. 23:42:28

Szeretnék hozzá szólni, és okosat írni, de nem megy, mert nem tudok azonosulni a dologgal. Nekem a házasság az szerelem. Igen én is szerelemből fogok házasodni ha végre megkéred a kezem.

Rabyn 2009.11.06. 23:49:47

Én szeretetből fogok házasodni:)

A Tyne folyó déli partja 2009.11.09. 20:04:51

kritika: sabloncsalád? ahol anyuka otthon főz-süt, mos, vasal? apuka meg annyit keres, h. eltartja a családot? hol élsz te? én ezt valahogy nagyon nem így tapasztaltam...

T.A. 2009.11.09. 20:45:23

@Animacs: Az amerikai sabloncsaládra gondoltam, arra a fajta sablonra, ami az amerikai álom, ahol anyuka főz-süt, mos, vasal, apukának meg annyi pénze van, hogy el tudja tartani az egész családot:)

A Tyne folyó déli partja 2009.11.10. 19:53:53

@T.A.: csak mert ez még errefele a "nagy Nyugaton" angliában sem működik...

psmith 2009.11.10. 20:57:14

Szerelemből ismerkedünk, járunk és az eszünk alapján házasodunk. Legalábbis, ha szeretnénk sokáig együtt élni.

És a pénz bizony nem észérv. Vagy csak a legeslegvégén szerepel az együttélési okoknak.

Csak egy szerencsétlen vesztes gondolja ennek az ellenkezőjét.

T.A. 2009.11.10. 21:49:54

@psmith: én akkor is azt gondolom, hogy egy idő után az embernek ez válik az egyik legfontosabb dologgá. Hogy olyannal élje le az életét, aki mellett nem kell majd aggódnia azért, hogy miből fognak enni.

T.A. 2009.11.10. 21:52:15

@psmith: Másrészt azt gondolom, hogy ha én az eszem alapján házasodom, akkor igenis megnézem azt, hogy akit feleségül veszek, vagy akihez férjhez megyek, az tudja-e biztosítani azokat az anyagi körülményeket, amik számomra elengedhetetlenek a normális élethez. Mert ha képes erre, akkor bizony sokáig leszünk együtt:)

A Tyne folyó déli partja 2009.11.14. 17:30:29

@T.A.: egy kicsit átfogalmaznám. szerintem nem az, h. biztosítani tudja az anyagi körülményeket a fontos, hanem inkább a pénzhez való hozzáállás. hogy ne legyen olyan, mint egyik exem, aki, amint megkapta a fizetését, elköltötte nagy részét totál felesleges dolgokra, még mielőtt az albérlet, számlák, kaja, stb.ki lett volna fizetve. ha vele maradok, és gyereket szülök neki, az azt jelentette volna, h. pelenkára nincs pénz, de sörre, bulira, cigire van. mert nála az előbb jött, mint a kaja, számlák, albérlet. inkább ez a fontos szerintem.

T.A. 2009.11.14. 22:00:06

@Animacs: Igen, valami ilyesmire gondoltam én is. Hogy meg tudja-e teremteni a másikkal a jólétet.

A Tyne folyó déli partja 2010.01.17. 14:30:09

@NRG44: akkor tán ajánld azoknak, akik szerinted azok. elég szűk keresztmetszet a világod.
süti beállítások módosítása