Errare humanum est...

2012.07.23. 10:55

... csak be kéne látni.

Olyankor szoktam billentyűzetet ragadni, amikor kialakul a "tökömtele" állapot valakivel, vagy valamivel kapcsolatban.

Most jött el a pillanat, hogy összegezzem, és érthetővé tegyem a dolgokat.

Amikor Iza, és Spock kitalálta (igazából inkább Iza), hogy nem látták felnőni Lizát, és akarnak még egyet, akkor feltettük nekik a kérdést, hogy valóban átgondolták-e ezt a dolgot.
Próbáltunk több dolgot felsorakoztatni ellenérvnek, mint például a "Minerva nem szereti a kölyökkutyákat, miért akartok mellé egyet?", vagy a "Minerva semmilyen más kutyát nem szeret magán kívül, miért akartok mellé még egyet?", illetve a "Panelben laktok baszki, ott nem fog elférni három kutya, ráadásul Spock dolgozik, Iza, te meg iskolába jársz, nem tudtok vele otthon maradni...", és más hasonlók.
Mi tudtuk, hogy Minerva nem bírja Lizát sem, Eddát sem, Szedert sem, sőt, úgy általában semmilyen más élőlényt maga körül.
Mi azt is tudtuk, hogy Lizát sem sikerült megnevelni, ő is bepisil, bekakil, szétszedi a szemetest, mert beagle, semmi esze nincs, nem igazán fogja fel maga körül a dolgokat, nem tanul parancsszavakat, és hiába jártak vele kutyaiskolába, az lószart sem ért.
Próbáltuk megmagyarázni, és megértetni Izáékkal, hogy egy harmadik, főleg ha az is beagle, nem jó ötlet.
A küldetés elbukott, hamarosan megérkezett Mona.

Mona ugyanolyan agyatlan beagle, mint Liza, csak kölyök.

Mona is bepisil, bekakil, szétszedi a szemetest, és ugyanúgy nem fogja fel maga körül a dolgokat, mint Liza.
A kutya most öt hónapos, és minden hétvégét kertes házban tölt el, még sincs leszidva ha bepisil, bekakil, csak takarítanak utána.

Volt egy időszak, amikor mindhárom kutya Spockékkal volt Dorogon, a panelben.

Aztán kitalálták, hogy egyesével szoktatják csendre a kutyákat, mert hárommal egyszerre nem bírnak el.

Először Monát. Addig a másik kettő itt volt.
Aztán Lizát Monával, és akkor csak Minerva volt itt.

Fontos megjegyezni, hogy amíg  kutyák nincsenek itt, áldott jó csend uralkodik a házban.

Aztán hazajönnek hétvégére, mindenki ordít, mindenki feszült, a kutyák összekapnak, Nőstény kiakad, mert nem bírja, Iza ordít, Spock nyomkodja a telefonját, anyám rezignált arccal temetkezik a számítógépébe, én meg ülök, és nézem ezt a szociális kavalkádot, a káoszt, ami eluralkodik, ha az ember hiába magyarázza, hogy miért kell igazán átgondolni valamit, mielőtt megtesszük.

Most éppen csak Mona nincs itt. Nem tudom miért, hiszen egész hétvégén próbáltuk elmagyarázni Izának, hogy Minerva teljesen maga alatt volt, hogy nincs vele, hogy úgy érzi, magára lett hagyva. Mondjuk most legalább nincs egyedül, itt van vele Liza.

A következőt látom én (aztán persze javítsatok ki, ha tévednék):

- Izáéknak nem kell Minerva. Izáéknak Liza kell, meg Mona, mert ők cukik, még nem öregek, le sem kell velük járni, hiszen teljesen mindegy, úgyis bepisilnek, akkor meg minek erőfeszítéseket tenni ellene.
- Izáék belefáradtak abba, hogy megneveljenek egy kiskutyát, amikor ott egy neveletlen nagy, akivel pont ugyanannyit kéne törődni.
- Izáék rájöttek, hogy három kutyával nem bírnak el, és úgy látszik, nem az a legfontosabb nekik, aki a legjobban kötődik hozzájuk.
- Izáék belátták, hogy nem gondolták át egészen, és hibát követtek el.

Ez persze nem baj, hiszen, ahogy azt a poszt címe is mondja: errare humanum est, azaz tévedni emberi dolog.
Csak nem hiszem, hogy emiatt egy olyan élőlénynek kell szenvednie, és egy olyan élőlény amúgy is érzékeny lelkét kell tovább roncsolni, aki már Lizánál kinyilvánította, hogy Ő egyedül érzi jól magát. Hiszen te is tudtad Iza, hogy ez így van, te is tudtad, hogy Mona, azon kívül hogy cuki, kizárólag problémákat fog okozni, mégis képes voltál meghozni egy olyan döntést, amiről te magad is tudtad, hogy rossz.
Képes voltál arra, hogy fennkölten hangoztasd, hogy igenis felelősségteljes döntést hoztál, miközben pontosan tudtad, hogy nem az.
És mindemellett pont annyira vagy beszari, hogy ne merd nekem TE elmondani, hogy itt hagyod a másik kettőt.

A javaslatom a következő:

Elviszed mindhárom kutyádat, és vállalod a felelősséget a döntésedért, ahogy azt jól nevelt, felnőtt emberhez illik. És ha emiatt nem tudsz minden hétvégén hazajönni, akkor legalább legközelebb elgondolkozol azon, hogy időnként megéri meghallgatni a másik felet, és megfogadni azokat a tanácsokat, amikről te is tudod, hogy van értelmük.

És akkor kevesebb az esélye, hogy legközelebb tévedsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://osszvisszelet.blog.hu/api/trackback/id/tr444672280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása